MAS MIQUEL

El nostre meravellós jardí abocador

 

El Parc de Mas Miquel és un meravellós espai verd de la ciutat de Valls. Gràcies al microclima que es crea de forma natural per la humitat i la disposició del lloc, que queda protegit dels vents, aquest gaudeix d’un ecosistema especial. Amb flora peculiar que inclou enormes arbres més vells que qualsevol ésser humà. I fauna que no és possible trobar amb facilitat en qualsevol altra zona de la localitat; petits mamífers, amfibis i aus que hem de respectar, cuidar i conservar.

 

 

La situació actual del parc és realment lamentable. Hi ha escombraries i runes per tot arreu. Els seus camins i el sòl de certs espais, estan en molt mal estat. La canalització de les fonts, que són d’aigua de brollador natural, està totalment destrossada. L’estany es troba molt brut i la seva olor és nauseabunda, ja que en ell s’aboca la brutícia que transporta el torrent, el qual requereix de ser canalitzat. La vegetació està molt descuidada i l’antiga zona de pícnic es va inhabilitar fa temps. Aquests són problemes causats per una falta de manteniment, el qual en el seu dia realitzava un guarda del parc, tasca de la que l’Ajuntament va decidir desentendre’s.

 

El parc també compta amb una edificació molt representativa del valor social que va tenir al seu dia. Aquest edifici es va denominar «El Refugi» i va ser erigit per alumnes que s’estaven formant en construcció a l’Escola Taller de la ciutat.

Fins fa alguns anys funcionava com a centre obert juvenil, gestionat pels Serveis Socials de la ciutat. Els mateixos adolescents que en feien ús es van encarregar de condicionar el lloc. En aquest es realitzaven tot tipus d’activitats lúdiques i formatives amb la guia i supervisió d’un equip de monitors i educadores socials. Aquell era un punt de trobada en el qual hi havia uns adults referents. Un lloc on anar i passar l’estona després de les classes, en comptes d’experimentar la cruesa del carrer.

Temps després, l’estructura va cedir pel terreny i l’ajuntament va traslladar el centre a una altra zona de la ciutat. Des de llavors, «El Refugi» ha quedat obsolet i completament descuidat. Convertint-se durant molt de temps en un espai repulsiu, de vegades utilitzat per al consum de drogues i la indigència.

En l’actualitat està tapiat amb taulons que no deixen veure la brutícia del seu interior, però s’està enfonsant. Amb cada dia que passa es perceben major quantitat d’esquerdes que cada vegada són més grans. Les fustes estan podrides i corcades. La brutícia i la vegetació descuidada envolten l’edifici. L’ambient en general no convida als veïns, ja que les famílies no veuen en aquest un entorn agradable del qual poder gaudir.

Per seguretat, l’edifici hauria de ser reconstruït, podent així oferir un nou ús i una nova vida. O derruït definitivament per tal d’evitar el perill real de caiguda, el qual existeix des de fa massa temps.

 

 

Aquest octubre, l’Ajuntament de Valls ha aprovat un projecte de millora del parc per un import proper a 17.000 €, el qual va ser escollit per la ciutadania en els pressupostos municipals participatius d’aquest mateix any.

Es preveu millorar la zona d’oci infantil reforçant la il·luminació, instal·lant alguns bancs i taules i un joc adaptat a nens amb mobilitat reduïda. També pensen instal·lar noves papereres en diferents punts del parc.

Si bé, com a veïns del poble, agraïm la iniciativa, som conscients que aquesta proposta no és realment un projecte de gestió responsable del lloc. No desitgem més emplastres en aquest, el nostre jardí, que s’utilitzin per a guanyar unes eleccions però que no perdurin i acabin sent pèrdues de diners col·lectius. El que estem demanant és un projecte íntegre i sostenible, el qual es mantingui en el temps i amb el qual es respecti l’ecologia del lloc. Un pla d’acció que remarqui l’importància de l’educació mediambiental com a part cultural del nostre poble.

 

Des de «Podem Valls», fem una crida social, per unir-nos i junts aportar idees, temps i energia que ens ajudin a cuidar el patrimoni de la nostra ciutat. Així mateix, tant en propers butlletins com a les nostres xarxes socials, anunciarem activitats destinades a la presa de consciència sobre aquesta situació, les quals afavoreixin la reconstrucció i la socialització del nostre estimat Parc Mas Miquel.

 

Article extret de la Revista Número 1, publicada al novembre de 2018.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s