MAS MIQUEL

El nostre meravellós jardí abocador

 

El Parc de Mas Miquel és un meravellós espai verd de la ciutat de Valls. Gràcies al microclima que es crea de forma natural per la humitat i la disposició del lloc, que queda protegit dels vents, aquest gaudeix d’un ecosistema especial. Amb flora peculiar que inclou enormes arbres més vells que qualsevol ésser humà. I fauna que no és possible trobar amb facilitat en qualsevol altra zona de la localitat; petits mamífers, amfibis i aus que hem de respectar, cuidar i conservar.

 

 

La situació actual del parc és realment lamentable. Hi ha escombraries i runes per tot arreu. Els seus camins i el sòl de certs espais, estan en molt mal estat. La canalització de les fonts, que són d’aigua de brollador natural, està totalment destrossada. L’estany es troba molt brut i la seva olor és nauseabunda, ja que en ell s’aboca la brutícia que transporta el torrent, el qual requereix de ser canalitzat. La vegetació està molt descuidada i l’antiga zona de pícnic es va inhabilitar fa temps. Aquests són problemes causats per una falta de manteniment, el qual en el seu dia realitzava un guarda del parc, tasca de la que l’Ajuntament va decidir desentendre’s.

 

El parc també compta amb una edificació molt representativa del valor social que va tenir al seu dia. Aquest edifici es va denominar “El Refugi” i va ser erigit per alumnes que s’estaven formant en construcció a l’Escola Taller de la ciutat.

Fins fa alguns anys funcionava com a centre obert juvenil, gestionat pels Serveis Socials de la ciutat. Els mateixos adolescents que en feien ús es van encarregar de condicionar el lloc. En aquest es realitzaven tot tipus d’activitats lúdiques i formatives amb la guia i supervisió d’un equip de monitors i educadores socials. Aquell era un punt de trobada en el qual hi havia uns adults referents. Un lloc on anar i passar l’estona després de les classes, en comptes d’experimentar la cruesa del carrer.

Temps després, l’estructura va cedir pel terreny i l’ajuntament va traslladar el centre a una altra zona de la ciutat. Des de llavors, “El Refugi” ha quedat obsolet i completament descuidat. Convertint-se durant molt de temps en un espai repulsiu, de vegades utilitzat per al consum de drogues i la indigència.

En l’actualitat està tapiat amb taulons que no deixen veure la brutícia del seu interior, però s’està enfonsant. Amb cada dia que passa es perceben major quantitat d’esquerdes que cada vegada són més grans. Les fustes estan podrides i corcades. La brutícia i la vegetació descuidada envolten l’edifici. L’ambient en general no convida als veïns, ja que les famílies no veuen en aquest un entorn agradable del qual poder gaudir.

Per seguretat, l’edifici hauria de ser reconstruït, podent així oferir un nou ús i una nova vida. O derruït definitivament per tal d’evitar el perill real de caiguda, el qual existeix des de fa massa temps.

 

 

Aquest octubre, l’Ajuntament de Valls ha aprovat un projecte de millora del parc per un import proper a 17.000 €, el qual va ser escollit per la ciutadania en els pressupostos municipals participatius d’aquest mateix any.

Es preveu millorar la zona d’oci infantil reforçant la il·luminació, instal·lant alguns bancs i taules i un joc adaptat a nens amb mobilitat reduïda. També pensen instal·lar noves papereres en diferents punts del parc.

Si bé, com a veïns del poble, agraïm la iniciativa, som conscients que aquesta proposta no és realment un projecte de gestió responsable del lloc. No desitgem més emplastres en aquest, el nostre jardí, que s’utilitzin per a guanyar unes eleccions però que no perdurin i acabin sent pèrdues de diners col·lectius. El que estem demanant és un projecte íntegre i sostenible, el qual es mantingui en el temps i amb el qual es respecti l’ecologia del lloc. Un pla d’acció que remarqui l’importància de l’educació mediambiental com a part cultural del nostre poble.

 

Des de “Podem Valls”, fem una crida social, per unir-nos i junts aportar idees, temps i energia que ens ajudin a cuidar el patrimoni de la nostra ciutat. Així mateix, tant en propers butlletins com a les nostres xarxes socials, anunciarem activitats destinades a la presa de consciència sobre aquesta situació, les quals afavoreixin la reconstrucció i la socialització del nostre estimat Parc Mas Miquel.

 

Article extret de la Revista Número 1, publicada al novembre de 2018.

“EL REFUGI” de Mas Miquel (Valls-Tarragona)

En los primeros años del siglo XXI, los chicos de “L’escola-Taller” que se estaban formando en construcción, edificaron esta casa.

Poco después el ayuntamiento cedió el edificio a los Servicios Sociales de la ciudad para hacer un centro abierto juvenil, así que en el diciembre de 2004, se convirtió en el punto de encuentro de adolescentes de Valls y pasó a llamarse “El Refugi”.

Los propios chavales lijaron puertas, las barnizaron, pintaron las paredes, hicieron grafitis tanto en el interior como en el exterior, y en general se acondicionó el lugar para el uso de los jóvenes.

La función principal de “El Refugi”, era la de ofrecer un espacio de ocio controlado a los adolescentes de la ciudad, los cuales se pasaban muchas horas en la calle.

Se realizaban todo tipo de actividades lúdicas y formativas con la guía y supervisión de un equipo laboral especializado, formado por dos educadoras, una en función de coordinadora y otra que gestionaba todo lo referente a los servicios sociales, y junto a ellas, dos monitoras que también dedicaban su tiempo a la interacción directa con las y los adolescentes.

Allí se jugaba al pingpong, al futbolín, había sofás, se hacían concursos y talleres de cocina, fotografía, manualidades o pintura. Se realizaban charlas y tutorías, y los chicos también se juntaban para hacer comidas y cenas.

Se hizo un grupo de chicas en el que se trataban todos los posibles temas de interés e inquietudes; generalmente vinculados a la familia, el entorno, los estudios y los propios de la adolescencia.

Aquel era un punto de encuentro en el que había unos adultos referentes. Un lugar al que acudir y pasar el rato tras las clases, en vez de experimentar la crudeza de la calle.

Se trataba de una actividad de los servicios sociales abierta a todos los adolescentes que quisieran. Y si bien había muchos casos complicados y provenientes de entornos problemáticos, muchos otros no lo eran.

Tiempo después, la estructura cedió por el terreno y el ayuntamiento trasladó el Centro a otra zona de la ciudad.

El servicio todavía existe, se lleva a cabo en otras instalaciones pero con un sistema de funcionamiento diferente. Ya no está abierto a todo el mundo y solo se dirige a usuarios de servicios sociales.

Desde entonces, “El Refugi” ha quedado obsoleto y completamente descuidado. Convirtiéndose durante mucho tiempo en un espacio repulsivo, en ocasiones utilizado para el consumo de drogas y la indigencia. Justamente ahora está tapiado con maderas que no dejan ver la suciedad de su interior, pero como muestran las imágenes, se está viniendo abajo. Con cada día que pasa se perciben mayor cantidad de grietas y cada vez son más grandes. Las maderas están podridas y carcomidas. La suciedad y la vegetación descuidada envuelven el edificio.

El ambiente en general, que podría seguir siendo agradable, ya sea por seguridad, falta de atractivo o higiene, no invita a los vecinos. Haciendo que las familias, las parejas, adolescentes,  niños, ancianos o deportistas no vean en Mas Miquel un entorno agradable en el que disfrutar.

Es por ello, que desde “Podem Valls”, hacemos un llamamiento social, para unirnos y juntos aportar ideas, tiempo y energía que nos ayuden a cuidar el patrimonio de nuestra ciudad.

Y también pedimos al Ayuntamiento, que tome medidas al respecto, reconstruyendo “el Refugi” y dándole un nuevo uso y una nueva vida. O derruyéndolo definitivamente, con tal de evitar el peligro real de posibles accidentes, el cual existe desde hace demasiado tiempo.

 

 

CERCLE PODEM VALLS

www.facebook.com/podemvalls
www.twitter.com/podemvalls

Grabado, escrito, narrado y editado por Edgar Zamora Malagón

Denuncia sobre el estado del Parque de Mas Miquel de Valls (Tarragona)

Mas Miquel.
Patrimonio Vallense.
Fuente de Naturaleza.

Se nos llena la boca del amor por nuestra tierra pero dichas palabras no son coherentes con estas imágenes.

Lugar de cantos de pájaros que no escucharemos en cualquier otro punto de la localidad.
Entre flora peculiar, árboles más viejos que tu y que yo juntos.

Fuentes con agua de manantial reventadas.
Un estanque sucio que huele a pútrido.
Un vergel lleno de suciedad.
Una zona de picnic  inhabilitada.
Un guarda del parque que ya no está.

No deseamos mas parches en este jardín roto, que laven la cara del ayuntamiento para la foto.

Pedimos un proyecto íntegro y sostenible.
Que se mantenga en el tiempo, respetando la ecología del lugar.
Y que ponga de relieve la educación medioambiental como parte cultural de nuestro pueblo.

Sabemos que es posible y sabemos que en VALLS PODEM.

 

Edgar Zamora Malagón